weekend cuti wesak.  cuti 3 hari ~ hari untuk jalan-jalan la.  aku baru balik dari buat kerja-kerja audit di jeli. first time masuk ladang. best. tapi yg tak best ialah aku rasa sakit kedua-dua belah paha dan kaki aku melecet. ladang yg pertama tu jarak lebih kurang 20km dari jalan. yang ni masih boleh masuk dengan ford everest. pastu bila dah sampai di pos ladang dan settle kerje kat situ, ford everest dah tak sesuai digunakan untuk ke ladang yg satu lagi (lebih kurang 12 km dr ladang pertama). yang tu kena naik hilux. 12 km dekat je tapi ambik masa dekat satu jam. naik hilux macam naik kuda. ladang ni baru buka je. aku nak upload gambar tasik dan gambar aku di puncak bukit dalam ladang tu, tapi celcom broadband aku ni..problem sikit. nanti la aku upload. di jeli ada chalet di perumahan TNB pergau. anda2 boleh menginap di situ la kalau pergi ke jeli. (Jeli, sebut macam jeling tapi tak ada NG, bukan Jelly).

tempat makan yang best di jeli pula, suruh owner restoren tangkap ikan dalam sungai dan minta dia masak tempoyak cili api. yang ni di kuala balah. aku tak ingat nama restoren. sorii..where is kuala balah on google maps eh? pastu di jeli pula popular dengan sup belut. sedap juga. dia potong kecik2 belut tu. di air lanas tu ada kedai roti tempayan dan ABC Everest..tinggi betol ABC tu.

ada satu lagi yang best yg aku jumpa dalam chalet tu. sekor cicak yang amat besar. cicak bukan biawak. bukan juga iguana. orang panggil gecko. geli geleman betol bila tengok cicak tu. geli “geliguk” sehingga aku tak mampu nak snap gambar cicak tu. saiz kepala cicak tu dah sama saiz dengan sudu makan. bukan sudu teh. dia boleh bertukar-tukar kaler.

jadi, sepanjang trip ni.. ada 2 benda best. satu dapat pengalaman yang memang adventure bila masuk ladang. satu lagi dapat tengok cicak besar gilerr dan 1 ekor ibu babi dan 3 ekor anak babi berjalan beriringan dalam ladang kelapa sawit.

PS:  air tenjun renyok di jeli tu lawa. macam belum terusik beb!

DSC004881

tasik