Label

, , , , , , ,

Uiks! ramai betul yang cari rumah untuk disewa semenjak dua menjak ni. tak kisah la..kalau korang perasan, minggu sudah blog ni guna template yg simple je. jadi ini template baru. sama juga dengan blog dikelantan, itu pun aku baru tukar dengan template baru. blog2 lain aku tak tukar template. biarkan mereka. jadi blogs aku baru lepas kena botox dan sedikit plastic surgery.

aku suka ubah2 template ni. dan dari pemerhatian aku, template blog atau website ni memainkan peranan penting dan amat penting. sama juga ketika web atoqa tu menggunakan template bernama “earthling”. mungkin template tu tak sesuai agaknya..kerana sepanjang 3 minggu menggunakan template tersebut, sales atoqa menurun. pastu bila tukar pakai design template sekarang ni, sales kembali ok dan up juga la.

mungkin sales menurun disebabkan loading page nya yang perlahan, sekarang dengan template baru yg ringan menjadikan loading page nya cepat sedikit berbanding dahulu. btw, aku tak pernah beli template, samada untuk joomla, blogger atau wordpress.

aku cuma cari template (atau themes) yang lawa2 di google, kemudian download dan edit sedikit. apa yang aku edit? aku akan buang copyright…biasanya kalau wordpress, aku delete sahaja “this blog is powered by wordpress, designed by xxx…bla bla bla” kemudian aku akan ganti dengan mana2 yg aku nak. dari apa yang aku baca dalam buku Gobala Krishnan, interview bersama Vince Tan. dia kata ini penting untuk search engine, dia kata tweaking ini tak salah, cuma dari segi etika aku rasa tak bagus. tapi aku buat jugak. itu sahaja yang aku buat, lagipun aku tak reti sangan black hat teknik ni.